Αγλαΐα Κρεμέζη


Η Αγλαΐα Κρεμέζη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, και φωτογράφος. Έχει blog στην ιστοσελίδα Food, του Atlantic Monthly (USA), γράφει συχνά στο protagon.gr και έχει γαστρονομικές στήλες στο περιοδικό “Ε” και το Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό SAVEUR, στους Los Angeles Times, στα περιοδικά Gourmet, Bonne Appetit, Food Arts, στο BBC Good Food Magazine, στο Food and Travel και σε άλλα ελληνικά και ξένα έντυπα. Ως δημοσιογράφος και φωτογράφος, έχει εργαστεί παλιότερα στα Νέα, στο Βήμα, στο Έθνος, και στον Ελεύθερο Τύπο. Έχει δημιουργήσει και έχει διευθύνει διάφορα περιοδικά: γυναικεία, life style, αλλά και ειδησεογραφικά.

Ζει πλέον μόνιμα στη Τζιά, όπου με τον άντρα της Κώστα Μωραΐτη έχουν δημιουργήσει την εταιρία Keartisanal που οργανώνει γαστρονομικές και πολιτιστικές διακοπές. Το πρώτο της βιβλίο, "Foods of Greece (Φαγητά της Ελλάδας)", που κυκλοφόρησε το '93 στη Νέα Υόρκη τιμήθηκε με το βραβείο Julia Child. Το "Mediterranean Hot and Spicy" -το πέμπτο αμερικανικό της βιβλίο— κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο "Της Μεσογείου τα Πικάντικα" (Πατάκης). Από τον ίδιο εκδότη κυκλοφορούν επίσης οι "Χειμωνιάτικες και Φθινοπωρινές Συνταγές και Ιστορίες για Μάγειρες με Ανησυχίες", και οι "Ανοιξιάτικες και Καλοκαιρινές Συνταγές και Ιστορίες", που πήραν το Μάιο 2006 το Διεθνές Βραβείο Gourmand. To "The Foods of the Greek Islands" (Houghton Mifflin, 2000), στο οποίο έχει κάνει και τις φωτογραφίες, πήρε εξαιρετικές κριτικές από τις εφημερίδες και τα περιοδικά των ΗΠΑ.

Έχει οργανώσει και έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, και έχει εμφανιστεί σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς των ΗΠΑ (Good Morning America, TV Food Network, Lifetime Channel, QVC, κλπ). Περιοδεύει συχνά σε διάφορες αμερικανικές πόλεις διδάσκοντας την ιστορία και την πρακτική της ελληνικής και Μεσογειακής κουζίνας. Το Μαϊο του ΄97, ήταν σύμβουλος στη δημιουργία του Molyvos, του ελληνικού εστιατορίου ποιότητος της Νέας Υόρκης, που κέρδισε τρία άστρα από τη New York Times

Πίσω στη σελίδα ομιλητών