Δημήτριος Μπούχαλης


Ο Δρ. Δημήτριος Μπούχαλης είναι Καθηγητής Τουρισμού, Μάρκετινγκ και Τεχνολογίας και Υποδιευθυντής του Κέντρου Τουριστικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Bournemouth στην Αγγλία. Είναι εκλεγμένο μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τουρισμού. Είναι ειδικός στη στρατηγική διοίκηση και στο μάρκετινγκ τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφόρησης (ICTs) στην τουριστική βιομηχανία, στη διαχείριση των καναλιών διανομής του τουριστικού προϊόντος καθώς επίσης και στο τουριστικό μάρκετινγκ και μάνατζμεντ.

Έχει ασχοληθεί με πολλές μελέτες FP5 και FP6 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συχνή βάση συμβουλεύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της Τεχνολογίας Πληροφοριών και του Τουρισμού.

Ο Δημήτριος παραμένει ενεργός επαγγελματίας στον τουριστικό τομέα καθώς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aquis Hotels and Resorts, έχει αναλάβει τη διεύθυνση του μάρκετινγκ και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας του οικογενειακού του ξενοδοχείου στο Λουτράκι, ενώ είναι και μη-εκτελεστικός διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου yourholidays.com. Έχει διατελέσει σύμβουλος των κυβερνήσεων της Ανδόρας και της Αιγύπτου καθώς και μεγάλων οργανισμών όπως η ΤUI.

Ήταν επικεφαλής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων MSc in eTourism και Msc in Tourism Marketing και Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου eTourism (CeTR) και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Surrey. Επιπλέον, ο Δημήτριος είναι καθηγητής του MBA στο Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ του Institut de Management Hotelier International (Cornell University-Ecole Superieure des Sciences Economiques et Commerciales ESSEC) στο Παρίσι από το 1997 και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Aveiro της Πορτογαλίας, από το 2005.

Στη συγγραφική του δραστηριότητα συγκαταλέγονται 12 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των: “Επιχειρηματικά Όρια του Τουρισμού“ (Tourism Business Frontiers), “Η Δυναμική του Τουριστικού Μάνατζμεντ“ (Tourism Management Dynamics) και “eTourism: Στρατηγική τεχνολογία πληροφοριών για τον τουρισμό”. Υπήρξε συν-επιμελητής των βιβλίων Κανάλια Διανομής του Τουρισμού (Distribution Channels of Tourism), "Συμμαχίες Διαχείρισης στη Παγκόσμια Βιομηχανία Φιλοξενίας και Τουρισμού" (Managing alliances in the global hospitality and tourism industry) καθώς και σειράς τριών βιβλίων πληροφορικής και τουρισμού. Έχει επίσης δημοσιεύσει πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Επιπλέον, είναι επιθεωρητής σύνταξης του περιοδικού “International Journal of Tourism Research”, επιθεωρητής βιβλίων του περιοδικού IT and Tourism Journal, επιμελητής έκδοσης βιβλίων για τον τουρισμό των επιστημονικών περιοδικών Tourism Society Journal, Anatolia-International Journal of Tourism and Hospitality Research, Journal of International Hospitality, Leisure and Tourism Administration, The Journal of Sport Tourism, The Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tourism Education καθώς επίσης και του International Journal of Hospitality Information Technology. Είναι επίσης συνεργαζόμενος συντάκτης της Encyclopaedia of Tourism και σύμβουλος του Leisure Recreation Tourism Abstracts (LRTA), καθώς και σύμβουλος έκδοσης για διάφορους εκδότες τουρισμού και φιλοξενίας. Ήταν ακόμη βοηθός σύνταξης και επιμέλειας του περιοδικού “Progress in Tourism and Hospitality Research” μέχρι το μετασχηματισμό του στο IJTR.

Ο Δημήτριος έχει διατελέσει πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής των συνεδρίων Τεχνολογίας Πληροφοριών για τα ταξίδια και τον τουρισμό ENTER '98, '99, και 2000 καθώς επίσης και Προεδρεύων Προορισμών στο ENTER 2002 και Γενικός Προεδρεύων του ENTER 2003, 2009 και 2010. Υπήρξε Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνολογίας Πληροφοριών για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό (IFITT- International Federation of Information Technology for Travel and Tourism) –της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος - πρόεδρος των γεγονότων και συνεδριάσεων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και του συμβουλίου του Tourism Society, καθώς και πρόεδρος της ένωσης δασκάλων και εκπαιδευτών τουρισμού (Association of Tourism Teachers and Trainers -ATTT). Υπήρξε εξωτερικός εξεταστής για το πανεπιστήμιο Les Roches της Ελβετίας και του Ινστιτούτου Swansea του Πανεπιστημίου της Ουαλίας. Εξακολουθεί να είναι εξωτερικός εξεταστής στο Πανεπιστήμιο του Γκρήνουιτς, καθώς επίσης και ειδικός κριτής στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, τον ελεύθερο χρόνο, την αναψυχή, τον αθλητισμό και τον τουρισμό για την Αντιπροσωπεία Ποιοτικής Διαβεβαίωσης για την ανώτερη εκπαίδευση στην Μεγάλη Βρετανία (Quality Assurance Agency-QAA).

Πριν από την επιστροφή στο Πανεπιστήμιο του Surrey το 2000, ο Δημήτριος ήταν επίκουρος καθηγητής τουρισμού, στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπου ήταν υπεύθυνος καθηγητής για μαθήματα όπως Business, μάρκετινγκ και Τεχνολογίας. Διαδραμάτισε επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του MBA στον τουρισμό και του MSc στο Τουριστικό Μάνατζμεντ στο πανεπιστήμιο, ενήργησε ως σύνδεσμος με τη βιομηχανία και ηγήθηκε της τομεακής έρευνας. Η εμπειρία του στην τουριστική βιομηχανία περιλαμβάνει διευθυντικές θέσεις στον τουρισμό του Αιγαίου, καθώς επίσης και 15ετή πείρα διεθνούς έρευνας και συμβουλευτικής αρμοδιότητας στον τουρισμό και την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Για σειρά ετών συνέβαλλε στα προγράμματα που αναλήφθηκαν από την Ερευνητική Ομάδα του Surrey, Contours Consultants, και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Ο Δημήτριος συμβουλεύει τακτικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και του Τουρισμού. Συμμετέχει τακτικά ή είναι επικεφαλής προγραμμάτων έρευνας και γνωμοδότησης παγκοσμίως. Εμπλέκεται επίσης στη διδασκαλία, παροχή συμβουλών και ανάπτυξη υλικού εκμάθησης από απόσταση για πανεπιστήμια και άλλες οργανώσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία, τη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρουμανία, την Γκάνα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Άγιο Μαυρίκιο, τη Νέα Ζηλανδία, την Αίγυπτο και την Ινδονησία.

Είναι απόφοιτος της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business Administration) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Ελλάδα, όπου ήταν επίσης ερευνητής ειδικευόμενος στον τουρισμό και την τεχνολογία. Έχει Μεταπτυχιακό στο Τουριστικό Μάνατζμεντ (Master of Science in Tourism Management) και Διδακτορικό στο Τουριστικό Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Surrey, όπου και έχει συμβάλλει στη διδασκαλία, την έρευνα και τη διεθνή συμβουλευτική δραστηριότητα που αναλήφθηκαν από την Ερευνητική Ομάδα του Surrey. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της τεχνολογίας στα κανάλια διανομής του τουρισμού και τις επιπτώσεις για τη στρατηγική διαχείριση και το μάρκετινγκ των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Surrey, ενώ η συλλογή στοιχείων υποστηρίχτηκε από τα πανεπιστήμια του Surrey (UK), Αιγαίου (Ελλάδα), καθώς επίσης και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Όποτε βρίσκει ελεύθερο χρόνο, ασχολείται με το "εργαστήριο" - όπως ονομάζει την τουριστική βιομηχανία ενώ παράλληλα, λατρεύει τα ταξίδια, το κολύμπι, τις καταδύσεις, το scuba diving, καθώς και την εξερεύνηση τοπικών πολιτισμών και γεύσεων. Ως πρώην επαγγελματίας φωτογράφος, είναι επίσης μανιακός με την φωτογραφία.

Πίσω στη σελίδα ομιλητών