Αντωνία Τριχοπούλου


Η Αντωνία Τριχοπούλου είναι ιατρός βιοπαθολόγος, με μετεκπαίδευση στη δημόσια υγεία, τη βιοχημεία και τη διατροφή στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Ann Arbor των ΗΠΑ και του Saint Antoine της Γαλλίας.

Διατέλεσε Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Έδρας Διατροφής και Βιοχημείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας επί σχεδόν 20 έτη και στη συνέχεια υπηρέτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής. Σήμερα διευθύνει του Συνεργαζόμενο Κέντρο Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα και είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας.

Η κ. Τριχοπούλου έχει εκπονήσει περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει περισσότερες από 7000 αναφορές στο έργο της στη διεθνή βιβλιογραφία. Η ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα καλύπτει πολλούς τομείς της δημόσιας υγείας, αλλά έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη διατροφή και τις σχέσεις της με την υγεία. Έχει επιστημονικά τεκμηριώσει και αναδείξει ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, ουσιαστικά η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή, είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την προαγωγή της υγείας και της μακροβιότητας. Για το έργο της αυτό έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων βραβείου της Κοινότητας των Μεσογειακών Πανεπιστημίων της Unesco και των Ισπανικών βραβείων Grande Covian και Addaia. Έχει επίσης τιμηθεί ως Διακεκριμένη Ιατρός από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία της Νέας Υόρκης και έχει ανακηρυχθεί εταίρος της Διεθνούς Ένωσης Διατροφικών Επιστημών.

Για την προσφορά της στην ιατρική επιστήμη, η Αντωνία Τριχοπούλου παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό της Τιμής.

Πίσω στη σελίδα ομιλητών